jongere op straatElker, Het Kopland en WerkPro gaan samenwerken om zwerfjongeren met Acute Opvang sneller te kunnen opvangen. Hiermee wordt in Groningen gewerkt aan het landelijke doel ‘geen zwerfjongeren meer op straat’. Met Acute Opvang leveren de organisaties maatwerk om dakloze  jongeren te ondersteunen. Elker en Het Kopland richten zich vooral op de opvang en de daarna in te zetten hulp. WerkPro biedt dagbesteding en indien nodig onderdak.

Trots op deze samenwerking
Elker, WerkPro en Het Kopland bieden met Acute Opvang hulp op maat om te voorkomen dat een dakloze jongere gaat zwerven en als ‘bankhopper’ vaak onzichtbaar wordt voor hulpverleners. Zwerfjongeren komen uit heel verschillende crisissituaties, die hen op straat deed belanden. Een crisissituatie vraagt om snelle actie en maatwerk in de hulpverlening en de begeleiding.

“We zijn trots op deze samenwerking. Zwerfjongeren zijn vaak onzichtbaar omdat ze bij kennissen en vrienden slapen. Ze zwerven lang rond totdat ze in beeld komen bij hulpverleners. Voor Acute Opvang is geen indicatie nodig, zodat we snel en op maat de hulp kunnen bieden die de jongere nodig heeft.“, aldus Bas van Mierlo, Het Kopland.

Het congres van Overbrúg, een netwerk van 12 samenwerkende organisaties in de provincie Groningen voor jongeren op weg naar zelfstandigheid, bevestigde de behoefte aan gerichte hulp voor deze groep jongeren. Zowel bij de jongeren zelf als de professionals.
De gemeente Groningen laat weten dat gemeenten blij zijn met deze samenwerking: “Gemeenten willen jongeren zonder stabiele thuissituatie via de sociale teams graag preventief helpen. Als dat niet lukt is er met deze acute opvang een vangnet om dak- en thuisloosheid te voorkomen en de situatie zo snel mogelijk te normaliseren.”

Geen jongere meer zonder slaapplaats
Het doel van Acute Opvang is dat jongeren niet meer in de nachtopvang belanden, omdat zij de hulp krijgen die op dat moment nodig is. De jongeren gaan dan ook gericht werken aan hun toekomst, zelfstandig wonen én naar school of aan het werk. Dat willen de organisaties bereiken met het aanbod van spoedhulp en onderdak. Tony van Eeden werkzaam bij Elker, is blij: “Ik ben ontzettend trots dat deze samenwerking tot stand is gekomen en dat op deze manier geen jongere meer tussen wal en schip valt.”

Aan de slag met Acute Opvang
Voor Acute Opvang is geen indicatie nodig. Een jongere in nood, die aanklopt bij bijvoorbeeld Jimmy’s of een WIJ-team, kan direct geholpen worden. In een traject van 4 weken krijgt de jongere niet alleen onderdak, maar ook toekomstperspectief. Jorn Broesder van WerkPro: “Een slaapplek is de veilige basis, maar als daarnaast wordt gewerkt aan je toekomst, wordt het een betekenisvol bed. Zonder extra loket!”