Woensdag 7 juni was een bijzondere dag voor 9 medewerkers van Ewsum. Zij kregen hun diploma voor de brancheopleiding Groen. In december 2021 zijn ze gestart met de opleiding die normaal 1,5 jaar duurt. Op Ewsum ging het zo goed dat ze al een paar maanden eerder klaar waren.

De opleiding is een unieke combinatie van praktijkonderwijs en theorie. De theorie is toegespitst op het werk zelf, dus zonder taal en rekenvakken. De studenten waren al werkzaam op Ewsum, dus alle onderdelen waren in een vertrouwde omgeving en in eigen tempo uit te voeren. En alles wat ze leerden werd direct in de praktijk toegepast. Anja Dijkhuizen verzorgde het theoriegedeelte en werkbegeleider Jens Vrooyink pakte het praktijkgedeelte op.

Diploma-uitreiking
De diploma-uitreiking was in de theeschenkerij van Ewsum. Tijdens de diploma-uitreiking kregen de studenten stuk voor stuk mooie en persoonlijke woorden te horen van hun begeleiders Jens en Anja. Het resultaat was een zaal voor trotse studenten en hun familie en vrienden.

Hoewel de opleiding gericht is op het werken in het groen, blijkt tijdens de diploma-uitreiking dat er veel meer is bereikt. Anja benoemd de doelen die de studenten aan het begin van de opleiding hebben genoemd en hoe ze er nu tegenaan kijken. Hoe verschillend ze allemaal zijn, maar hoe ze elkaar hebben leren kennen en nu zo gegroeid zijn in hun samenwerking.

Persoonlijke ontwikkeling
Ook Janko heeft de opleiding met succes afgerond. Op de vraag wat hij het leukste aan de opleiding vond is het eigenlijk te veel om op te noemen. Hij is vooral heel erg trots op zichzelf en nog het meest op zijn doorzettingsvermogen.

Hij heeft veel geleerd over het inrichten van borders. Want hoe zorg je dat je het hele jaar door een mooie border hebt? Daarvoor moet je goed nadenken over de bloeitijd van de planten die je erin zet. Naast de praktijk en theorie valt op dat de deelnemers stuk voor stuk veel over zichzelf hebben geleerd. Elkaar helpen, samenwerken, wat vind ik leuk, hoe geef ik mijn grenzen aan?

Janko geeft aan dat hij heeft geleerd om voor zichzelf op te komen. Om zijn grenzen aan te geven én daarbij rekening met de ander te houden door het bij zichzelf te houden.
Ook voor Anja was het hele traject genieten: “we hebben heel veel lol gehad samen”. Anja heeft de studenten geholpen met de theorie. Maar tijdens die lessen leren ze zoveel meer, bijvoorbeeld om voor een groep te presenteren. De persoonlijke ontwikkeling en hoe ze nu samen werken is zo mooi om te zien. Iedereen is trots op elkaar.

Diploma op zak
Met het diploma kunnen ze verder. Of dat nou op Ewsum is, een vervolgopleiding of in dienst bij een ander bedrijf. Ze hebben stuk voor stuk hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Waarbij de persoonlijke ontwikkeling en het gegroeide zelfvertrouwen misschien nog wel het belangrijkste resultaat is.

Leuk om te weten:

  • Het gemiddelde resultaat van de praktijkbeoordeling is een 9,2!

Er zijn ook nog extra diploma’s behaald:

  • 3 medewerkers hebben tijdens de opleiding ook nog hun zaagdiploma behaald.
  • 1 medewerker gaat als vervolg op deze opleiding een mbo-opleiding volgen.


Over de opleiding
Brancheopleiding Groen is een landelijk erkende groenopleiding op niveau 1 en is ontwikkeld door de Academie voor Zelfstandigheid. De opleiding gaat over taken in de groenvoorziening. Voorbeelden hiervan zijn: verzorging van groenvoorzieningen, onderhoud van materiaal, middelen en omgeving of transport van producten en m