Wethouder Kirsten de Wrede – foto door Studio SpinLink
Op 11 maart werd in Brouwerij De Prael de Week van de Circulaire Economie (WCE) geopend door wethouder Kirsten de Wrede. In de Week van de Circulaire Economie wordt aandacht gegeven aan circulaire initiatieven. Dat betekent in de basis, dat afval niet wordt weggegooid maar wordt gebruikt als nieuwe grondstof. Denk aan een fiets die is opgebouwd uit oude onderdelen, stof die gemaakt is van afgedragen kleding of een bitterbal gemaakt van een restproduct van bier. Deze bitterbal konden de bezoekers van de kick-off proeven tijdens het openingsfeest. “Een circulaire economie kan alleen tot stand komen in nauwe samenwerking tussen lokale overheid, het bedrijfsleven, wetenschap, bewoners, en de lokale voorzieningen die mensen inspireren, kwalificeren en includeren. Laten we hier allen onze steen in bijdragen!” Aldus wethouder Kirsten de Wrede.
(artikel gaat verder onder de foto)
Foto door Studio SpinLink
Zo’n 50 mensen waren aanwezig bij de feestelijke opening. Sharon Postma (projectleider SDG House Groningen en programmamanager Noorderpoort Duurzaam) sprak over het belang van onderwijs in de circulaire transitie. Studenten brengen hun eigen perspectief in de uitdagende vraagstukken die de circulaire transitie met zich meebrengt. Tijdens de Week van de Circulaire Economie doen studenten van Noorderpoort en het Alfa-college dit door middel van challenges: vraagstukken die uitgezet zijn door bedrijven uit de regio. Sharon Postma: “in het mbo bedenken we oplossingen voor onder andere circulaire vraagstukken in de regio. Zo maken we, vanuit Groningen, van de wereld een betere plek!”
Volgens Cees Jan Gieskes, directeur-bestuurder van Stichting WerkPro, is het ook voor sociale ondernemingen van belang om hun rol in de circulaire transitie in te nemen. “De circulaire transitie gaat over grondstoffen, maar bovenal om verbinding tussen mnsen”, aldus Cees Jan Gieskes. Bij verschillende bedrijfsonderdelen van WerkPro zijn er daarom activiteiten in de Week van de Circulaire Economie, waaronder een reparatiecafé, veganistische maaltijden en workshops om producten te upcyclen.
De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. De Week in Groningen wordt dit jaar mogelijk gemaakt door onder meer SDG House Groningen, Noorderpoort, Alfa-college, G-ROND, WerkPro en Circulair Groningen.
Bekijk alle evenementen die deze week plaatsvinden op: www.sdghousegroningen.nl/week-van-de-circulaire-economie