Nathalie werkt al vanaf het allereerste begin bij ’t Groene Hart in het Stadspark, een van de werklocaties van WerkPro. ‘Sinds 2015 werkte ik al bij de Heemtuin in Muntendam, maar toen mijn leidinggevende me vroeg of het mij leuk leek om een nieuwe horeca-locatie op te starten was ik meteen enthousiast. Ik heb een horeca- en een zorgachtergrond, dat komt in dit werk mooi samen.’  

‘t Groene Hart vervangt de Kiosk in het Stadspark en bestaat nu 2.5 jaar. ‘Het liep vanaf het begin heel goed, onder andere vanwege de locatie tegenover de kinderboerderij. Ook zijn de wandel- en de hondenclubjes uit het park sinds dag 1 vaste gasten.’ Inmiddels werken er 6 deelnemers bij ’t Groene Hart, waaronder Vince, die er ook al vanaf het begin bij is. 

Glunderen
‘Ik word zo blij van Vince. Hij is heel rustig en stabiel, maar als ik hem aan het einde van de dag een compliment geef zie ik hem ineens helemaal oplichten!’ Nathalie wordt het gelukkigst van hoe werknemers gaan glunderen na een dag samenwerken. ‘Ik doe het voor die kleine momentjes, waarop je ziet dat mensen blij zijn met hoe de dag is gegaan, dat ze trots zijn op zichzelf en wat ze hebben geleerd.’ Ook de afwisseling past bij Nathalie. Elke dag komen er andere gasten en elke deelnemer heeft iets anders nodig. ‘Zo was ik vorige zomer ook ineens juf Nederlands voor een Oekraïense deelnemer. Na een week liet ze me trots zien dat ze nu in het Nederlands ijsjes kon verkopen. Daar doe ik het voor!’ 

’t Groene Hart en lokale samenwerking
In en om ‘t Groene Hart wordt veel samengewerkt, bijvoorbeeld met andere bedrijven van WerkPro, maar ook met andere instanties en lokale ondernemers. Het gebouw is door de afdeling Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) van de gemeente gebouwd als educatieruimte voor schoolklassen. Sinds covid stond het veel leeg, daardoor ontstond het plan om de Kiosk te sluiten en het horeca-stuk te verplaatsen naar het NDE-gebouw. ‘We maken er nu beide gebruik van. Kleine klusjes aan het gebouw worden dan weer gedaan door de medewerkers van de kinderboerderij.’ In het café verkopen lokale ondernemers honing, zeep en kaartjes.  

Omdat ‘t Groene Hart zo goed loopt maakt de houtwerkplaats van WerkPro in Emmen binnenkort meer tafels voor in het café en springt stadsrestaurant Het Oude Politiebureau af en toe bij als er een grote reservering is. ‘Het zou mooi zijn als we in de toekomst steeds meer voor elkaar kunnen betekenen.’  

Nathalie is nog lang niet van plan te stoppen. ‘Misschien wil ik ooit nog iets doen met mijn opleiding business administration, maar zelfs dan wil ik hier op de vloer blijven staan. Ik zou de mensen en de band die ik met ze opbouw veel te veel missen.’