De gemeente Groningen heeft in samenwerking WerkPro/GoudGoedKringloop Plus en de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers – Noord (BNO) het plan ‘Wat geef jij door’ opgesteld. Op de website van de gemeente Groningen is te lezen dat het plan positief beoordeeld is door een onafhankelijke jury. Voor de uitvoering van dit plan ontvangt de directie Stadsbeheer van de gemeente Groningen een financiële impuls van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De uitvoering van het plan zorgt voor winst op het gebied van duurzaamheid, want er hoeft minder afval te worden verwerkt. Daarnaast moet het nieuwe participatiekansen opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2021 worden er drie pilots gedraaid die nieuwe inzichten moeten opleveren over samenwerking in de afvalketen.

Samenwerking 
De eerste pilot is bedoeld om de samenwerking tussen de kringloopwinkels (Stichting Kringloop+ en GoudGoed) en de gemeente slimmer in te richten. Zo wordt er op de afvalbrengstations in Groningen een container geplaatst waarin mensen spullen kunnen achterlaten die weer hergebruikt kunnen worden. Deze spullen worden dan in de kringloopwinkels  voor een kleine prijs verkocht. Medewerkers van het afvalbrengstation krijgen een training om dit soort spullen goed te herkennen.

Drive-thru-milieustraat
Daarnaast komt volgens het plan op onze locatie aan het Damsterdiep, 6 keer per jaar een drive-thru-milieustraat. Zo wordt het voor inwoners van de noordoostkant van de stad gemakkelijker om hun ongebruikte spullen weg te brengen.

Het hele bericht met meer informatie over het plan is na te lezen op de website van de gemeente Groningen.