Jacco Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland, ondernemer in de schoonmaakbranche en sinds kort ook voorzitter RvT van de Stichting Lezen en Schrijven.
In al deze functies zet hij zich met woord en daad in voor inclusief werkgeverschap en talentontwikkeling. Jacco is van begrijpelijke taal: we hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt!
Dat is ook onze visie en dus hebben we hem uitgenodigd om te laten zien hoe we bij WerkPro sociaal ondernemen. Studio SpinLink, de multimediawerkplaats van WerkPro, maakte bovenstaande aftermovie van het inspirerende werkbezoek. 

Feest van samenwerking

Met het team van WerkProton in de hoofdrol, is de organisatie van dit werkbezoek een mooi voorbeeld geworden van ‘samen werkt beter’ bij WerkPro. De winkel is omgetoverd tot ontmoetingsruimte voor ondernemers, met kringloopstoelen en een podium, statafels voor een goed gesprek en parkeerstewards, catering uit eigen keukens en aangekleed met producten uit onze ateliers.

Na welkom en inleiding door Cees-Jan, onze directeur, krijgen Jacco en de andere gasten eerst een rondleiding door de WerkProton. In de werkplaatsen, kantine, kringloopwinkel en fietsenafdeling vertellen medewerkers over hoe ze hier (samen)werken. Wat vooral opvalt is hoe positief en bevlogen iedereen is. En hoeveel restmaterialen creatief worden hergebruikt. Cees-Jan stelt vast: “circulariteit draagt bij aan verbindingen in de samenleving.”

Rondje statafels

Gelukkig is Jacco wel wat gewend als het gaat om gesprekken aan tafels. Bij ons gaan de gesprekken rond statafels over 3 aspecten van ons werk: sociaal ondernemen in branches, investeren in mensen, en samenwerken met het bedrijfsleven. Voor dit laatste thema hebben we onze partners uitgenodigd van Poiesz Supermarkten, Uppact, Miko Coffee en Century Autogroep.

We willen duidelijk maken dat deze ondernemers niet met WerkPro samenwerken uit liefdadigheid, maar dat het gaat om win-win en wederkerigheid. Met maatschappelijke meerwaarde als bonus: de arbeidsmarkt en/of het milieu profiteren mee. Er ontstaan levendige gesprekken, ook met onze gasten van LSG BV, Novatec en Univé. Iedereen ziet mogelijkheden om samen meer te bereiken.

Tekst gaat verder onder de foto.

De waarde van het sociaal domein

Uit onderzoek blijkt dat elke euro aan preventie, 3 euro aan zorgkosten bespaart. Dat betekent dat ondernemen in het sociaal domein economische waarde heeft. Met werk en een sociaal netwerk, sta je er niet alleen zelf beter voor, maar lever je ook nog eens een bijdrage in de samenleving.

De uitdaging voor WerkPro is om maatschappelijke spelers zo te verbinden dat alle talenten tot hun recht komen in de samenleving en op de arbeidsmarkt.

Jacco is in al zijn functies ambassadeur van inclusie op de arbeidsmarkt en hij weet als ondernemer dat het loont om te investeren in mensen. Deze gezamenlijke missie heeft vanmiddag echt een boost gekregen.

Vertrouwen heeft toekomst

Op de vraag wat het meeste indruk heeft gemaakt tijdens het werkbezoek, antwoordt Jacco: “Vanaf het eerste moment voelde ik plaatsvervangende trots. Geïnspireerd door de omgeving en de verhalen van de mensen. Nu ben ik schatplichtig om dit verder te brengen en anderen, in Den Haag uit te leggen hoe het ook kan: mensen, ondernemers en gemeenten die door de regels heen samen oplossingen bedenken voor maatschappelijke vraagstukken. Eigenaarschap erkennen, vertrouwen geven en elkaar verder helpen, gewoon doen!”