Koen Schuiling en Peter Rutgers © Marinus Hillenga/Studio Spinlink

Donderdag 9 juni 2022 werd Peter Rutgers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens het minisymposium ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van WerkPro. Burgemeester Koen Schuiling leidde de uitreiking in met een indrukwekkende toespraak. Peter was totaal verrast.

 “Peter Rutgers heeft voor veel inwoners van onze stad iets onbetaalbaars gedaan: hij gaf ze perspectief en hun zelfvertrouwen terug. Uit dat werk spreekt een diepe betrokkenheid bij mensen die hulp nodig hebben om mee te kunnen doen. Rutgers had oog voor hen en zocht naar mogelijkheden om iets voor hen te kunnen betekenen. Of dat nou ging om werk, om scholing, om opvang of om huisvesting.”

Peter is met een klein werkgelegenheidsproject in de Korrewegwijk begonnen en heeft in ruim 35 jaar de stichting WerkPro ontwikkeld en uitgebouwd. Bij de stichting werken 250 personen en elk jaar worden er meer dan 2000 deelnemers in traject genomen verdeeld over meer dan 40 werklocaties in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Peter heeft met WerkPro een belangrijke bijdrage geleverd aan het bieden van kansen voor mensen die willen meedoen in de samenleving en op de arbeidsmarkt.

Daarnaast is er belangrijke maatschappelijke dienstverlening ontstaan: voor de groep dak- en thuislozen, op het gebied van kringloop en duurzaamheid, ondersteuning van wijk- en dorpscentra, fietsbeheer en stallingen, het in stand houden van recreatief/historische plekken zoals de Borg Ewsum in Middelstum en de Heemtuin in Muntendam.

Tijdens de coronapandemie heeft Peter zelf met de deelnemers in de groenvoorziening van borg Ewsum gewerkt. Dat is Peter ten voeten uit: zijn hart voor de doelgroep klopt aan de vergadertafel niet anders dan ‘in de klei’.

Oude en nieuwe vrienden van WerkPro kregen bij het afscheidssymposium een prachtig beeld van Peter en 40 jaar WerkPro, in historisch en toekomstperspectief. En het jubileumboek WerkPro 40 jaar op de barricades voor werk.