MIDDELSTUM – De prachtige tuinen van Landgoed Ewsum te Middelstum zijn een bezoek meer dan waard. Een kleurige oase in het Groninger land. De tuinen liggen rond het historische terrein van de vroegere borg Ewsum. De geschutstoren uit 1472 en de grachten herinneren nog aan het kasteel dat in 1863 gesloopt is. Eeuwenlang woonden en leefden daar Ommelander jonkers en adellijke vrouwen te midden van hun uitgestrekte tuinen.

In de theeschenkerij is een kleine tentoonstelling ingericht ‘Van tuin tot tafel. Borgtuin en keuken in de 17de eeuw’. Voorwerpen, bodemvondsten van Ewsum en uit de omgeving en afbeeldingen van de borg en haar bewoners tonen hoe de adellijke tuin in de 17de eeuw niet alleen voor de sier was. Net als de huidige tuinen van het landgoed diende een borgtuin ook om de magen van de bewoners te vullen. Uit een tuin werd gekookt en gegeten!

De adel aan het werk
Tuinieren en koken zijn populair. De adellijke borgbewoners van een borg hadden voor dat werk natuurlijk personeel, maar van sommigen weten wij dat zij ook zelf gepassioneerd hovenier of kok waren. Zo is van de 16de-eeuwse jonker Johan van Ewsum een tuinboekje bewaard gebleven. Daaruit blijkt dat hij een enthousiast hobbytuinier was met verstand van zaken. Een eeuw later was Occa Johanna Ripperda van Farmsum een enthousiaste en gedreven kok. Haar kookboek met meer dan duizend recepten laat zien dat passie voor koken en smaak van alle tijden is. Vanzelfsprekend maakte zij bij haar gerechten volop gebruik van de producten uit eigen tuin en landgoed, groenten en kruiden die nu nog op Landgoed Ewsum gekocht kunnen worden. In de theeschenkerij zijn voorbeelden te proeven van haar taarten.

De glorie van Ewsum
Na de sloop van de borg in de 19de eeuw is de stoere geschutstoren als enige stenen herinnering overgebleven. Gelukkig kon een aantal kleurrijke wapenglazen gered worden. Ommelander jonkers schonken elkaar (dure!) glas-in-loodramen met hun familiewapen als een borg gebouwd of uitgebreid werd. De glazen van Ewsum worden bewaard in het Groninger Museum, maar in de theeschenkerij hangen nu op ware grootte de afbeeldingen. Zo krijg je toch een kleine indruk van het kleurrijke licht dat in de 17de eeuw door de vensters van Ewsum binnendrong.

Plaats: Theeschenkerij Landgoed Ewsum, Oosterburen 1, 9991 NB  Middelstum, tel. 0595-552195, www.opewsum.nl
Openingstijden: dinsdag-vrijdag 11-17 uur, zaterdag en zondag 13-17 uur
Toegang: gratis