Ruud Zinnemers, inmiddels 68 jaar oud, is sinds 1993 een gewaardeerde collega bij WerkPro en staat bekend als de bedrijfsjurist binnen de organisatie. Op 1 juli 2024 is Ruud, na ruim drie decennia dienst, met pensioen gegaan. Met een rijke geschiedenis bij WerkPro deelt hij zijn ervaringen en toekomstplannen.

Waarom hij tot zijn pensioen bij WerkPro is blijven werken? “Omdat het werk altijd anders is en veel uitdagingen kent. Dit houdt het werk interessant,” antwoordt Ruud. “Ik ben ooit in 1989 begonnen in het bestuur van de WHIB, de voorloper van WerkPro. Daarna ben ik voor WerkPro gaan werken. Ik begon als een soort assistent-manager bij kringloopbedrijf NotaBene en richtte mij later steeds op juridische zaken binnen WerkPro en haar werkbedrijven.” Ruud herinnert zich nog goed hoe het begon: “Het kantoor van de WHIB zat aan de Palembangstraat in de Indische buurt, daarna op de Paradijsvogelstraat om via de Struisvogelstraat uiteindelijk op de Zilverlaan uitgekomen. WerkPro heeft een grote groei doorgemaakt. In de loop der jaren zijn er vele projecten bijgekomen. Er werd gefuseerd, helaas soms ook gesaneerd. Hierbij was ik als bedrijfsjurist vaak betrokken.”

Een bijzondere periode
Een periode die Ruud bijzonder is bijgebleven, is de coronatijd. “Tijdens de coronapandemie gebeurde er veel. Ik werd gevraagd om mee te denken over de mogelijkheden om WerkPro zo goed mogelijk door deze tijd te loodsen. De uitdaging zat vooral in het op een veilige manier openhouden van onze werkbedrijven en het binnenhalen van onze deelnemers. Hoe zorgen we ervoor dat we door kunnen gaan en mensen kunnen blijven helpen?”

Plannen voor de toekomst
Ruuds betrokkenheid bij WerkPro en het helpen van mensen stopt niet na zijn pensioen. “Na mijn pensioen ga ik eerst op vakantie en heerlijk door Frankrijk fietsen.” Hij kocht een nieuwe fiets en kwam zo op het idee om na zijn pensioen iets met fietsen te doen. “Half september start ik met vrijwilligerswerk bij Refide Fietsen, een van de werkbedrijven van WerkPro. In september begin ik met de opleiding ‘Fietsenmaker’ aan het Noorderpoort. Hiermee haal ik wat certificaten en leer ik de fijne kneepjes van het vak. Bij Refide ga ik aan het werk in de werkplaats en de winkel, waar ik fietsen opknap en klanten help.”

Actief blijven
Ruud kijkt ernaar uit om na zijn pensioen actief te blijven door vrijwilligerswerk te doen. “Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat ik actief blijf en een fijne daginvulling heb. Ik ga iets doen wat ik leuk vind, dat houdt je fit. Daarnaast wil ik graag iets praktisch doen en door mijn vrijwilligerswerk houd ik ook ritme in mijn dagelijks leven.” Echt weg bij WerkPro gaat Ruud dus niet; we zien hem vanaf september weer terug in zijn nieuwe rol als fietsenmaker bij Refide!