Richard WerkPro Bernlef

Richard heeft vier jaar lang in het restaurant van Buurten bij Bernlef gewerkt met een participatiebaan. Van rustig beginnen in de schoonmaak tot zelfstandig werken als kok, Richard heeft een behoorlijke groei meegemaakt. Dat is nu zelfs beloond met een betaalde baan in het provinciehuis Groningen. Richard’s voormalige trajectbegeleider Marieke heeft voornamelijk gemerkt dat zijn zelfvertrouwen is verbeterd in zijn tijd bij Bernlef. Benieuwd naar Richard zijn verhaal? Dat kun je hier lezen.  

Beginnen bij Bernlef  

Vier jaren heeft Richard bij Bernlef gewerkt, startend met een rustig tempo in de spoelkeuken en in de schoonmaak. Omdat het zo goed gaat, kan hij al vrij snel zijn takenpakket uitbreiden. Zo schept hij maaltijden op, bezorgt de maaltijden in de buurt en assisteert af en toe de koks in de keuken. Het werk in de keuken bevalt zo goed, dat Richard ook zelfstandig daar aan de slag gaat. Eerst in het weekend en als vervanging van andere koks tijdens de vakantieperiodes.  

Opbouwen van zelfvertrouwen en zelfstandigheid  

Hij heeft deze groei kunnen maken door het krijgen van meer zelfvertrouwen in zijn tijd bij Bernlef. Zo heeft voornamelijk de vrijheid en het vertrouwen dat hij kreeg vanuit het team hieraan bijgedragen. Marieke, zijn oud trajectbegeleider bij Bernlef die ook bij het gesprek zit, vult Richard hierin aan: “wat ik echt de grootste stap vond die jij bij ons hebt gemaakt is dat je zelfverzekerder bent geworden. Het vertrouwen wat je kreeg van de vaste koks, daar moest je in het begin nog aan wennen. Daarin heb jij helemaal je eigen weg gevonden wat er tot leidde dat jij ook echt zelfstandig in de keuken kon staan. In het begin vroeg dit veel van je, vier jaar geleden had je dat waarschijnlijk niet gedaan. Dus die groei in zelfvertrouwen hebben wij écht gezien”. Dit beaamt Richard zelf ook: “ik kan mij herinneren dat beide koks een keer thuiszaten met COVID en toen werd mij gevraagd om de keuken te runnen. Dat heb ik toen gedaan, daar heb ik echt veel van geleerd. Om het gewoon te doen en het vertrouwen dat ik kreeg ook te omarmen”. Richard zijn zelfverzekerdheid groeide gestaag door in de vier jaar bij Bernlef wat uiteindelijk heeft geleid tot een nieuwe betaalde baan.  

Aan de slag in het Provinciehuis  

Richard werkt nu in het Groninger Provinciehuis in de catering. Hij heeft het erg naar zijn zin en het gaat daar ook zo goed dat zijn werkzaamheden al zijn uitgebreid. Hij doet er van alles. Zo staat hij in de spoelkeuken, verzorgt de lunches, bedient de kassa, bereidt maaltijdsalades, belegt de broodjes en is te vinden in de saladebar waar hij groentes snijdt. “Er is veel ruimte voor eigen ontwikkeling en creativiteit, ik mag zelf veel verzinnen op het gebied van maaltijden”. Wat Marieke opvalt is dat Richard nu zelfs kassawerk doet, iets wat hij liever niet deed in zijn tijd bij Bernlef. Bij het Provinciehuis kun je soms niet altijd kiezen wat je wilt doen, het is afhankelijk van de taakverdeling maar dat vindt Richard niet erg. “En als je liever echt iets niet wil doen wordt daar natuurlijk wel rekening mee gehouden”.   

Er zijn voor de mensen  

Terug naar zijn tijd bij Bernlef, waarin hij een koksopleiding heeft gedaan. Dit ging via praktijkleren van het Noorderpoort waarvoor Richard met vlag en wimpel is geslaagd! Ook benadrukt hij nogmaals dat zijn tijd bij Bernlef erg leuk en waardevol was. Hij heeft veel mensen zien komen en gaan, dat laat wel een indruk achter. Vanwege de leeftijd van mensen die in het zorgcentrum wonen, zelfs iemand van 102 heeft er gewoond, maak je van alles mee. “Je bouwt een band op met de mensen en ik kom nog steeds af en toe langs in het weekend om een bakje koffie te drinken en te kijken hoe het met de bewoners gaat”. Die band wil hij niet kwijtraken, omdat Bernlef een speciale plek voor hem – en anderen –  is. Dit vindt Marieke ook fijn: “de meeste mensen hier zijn vaste gasten. Die moesten er ook aan wennen dat Richard opeens weg was! Dat was natuurlijk ook een groot onderdeel van zijn werk hier; aandacht hebben voor de bewoners en mensen, het vertrouwde praatje maken. En dat deed Richard altijd geweldig! Je stond altijd voor de mensen klaar, het werk hield veel meer in dan koken”.  

En daarmee sluiten we ons mooie gesprek af; Richard is op de goede weg en heeft een positieve groei meegemaakt in zijn vier jaar tijd bij Buurten bij Bernlef. Het is duidelijk dat hij hier indruk heeft gemaakt en dat hij ook gemist wordt. Dat merken we heel erg tijdens het gesprek. Maar naast het gemis heerst er ook een gevoel van trots nu hij met betaald werk aan de slag is in het Provinciehuis. Richard blijft sowieso langskomen bij Bernlef.