Martijn de Jong Posthumus en Mariëlle van der Sluis – de fietsers van Fietsen voor Kinderfietsen – komen terug naar stad!        
Donderdagochtend 12 december om 10.45 uur fietsen ze het schoolplein van basisschool de Wegwijzer in Selwerd op. Daar maken ze bekend hoeveel kinderfietsen er zijn opgehaald en hoeveel kilometer ze in totaal hebben gefietst.

Hoge pieken en diepe dalen
Ruim anderhalf jaar geleden begonnen Martijn en Mariëlle op hetzelfde schoolplein aan hun tocht naar de Groningse partnersteden in het Oosten van China. De monstertocht van meer dan 20.000 kilometer voerde het duo over hoge pieken en diepe dalen; zowel letterlijk als figuurlijk. Zo fietste het stel boven de 4000 duizend meter in het Pamir- en Himalaya gebergte; reden zij door de mooiste landschappen van droge woestijnen tot groene jungles en ontmoetten zij heel veel gastvrije mensen. Maar er waren ook minder leuke kanten van de reis zoals ziektes; fietsen met verzengende hitte of bijtende kou en problemen met de aanvraag van het Chinese visum. Afgelopen mei kwamen Martijn en Mariëlle aan in de Chinese partnersteden (Xi’an en Tianjin) met een brief van voormalig burgemeester Den Oudsten. Aldaar besloot het duo dat ze het fietsen nog niet zat waren en dat ze ook nog het grootste stuk terug naar huis zouden trappen. Bij aankomst in Groningen staat de teller op 36 doorkruiste landen.

Succesvolle actie
Het belangrijkste doel van de reis is om zoveel mogelijk kinderfietsen in te zamelen voor Groningse kinderen uit minimagezinnen. In Groningen groeit 1 op de 5 kinderen op in een gezin waar weinig geld is voor muziekles, een gezond ontbijt of een fiets. Omdat het duo vindt dat ieder kind in fietsstad Groningen een fiets moet kunnen hebben, zijn zij in actie gekomen. Met de aandacht voor de reis roept het stel Groningers op om tweedehands kinderfietsen te doneren. Ook zijn er in het afgelopen anderhalf jaar acties georganiseerd in Groningen zoals de fietsenvoorkinderfietsen kerstboom van 2018, de Bommenberendborrel van Rotaract, de sponsorloop van basisschool de Wegwijzer en de verzamelactie van expeditie Grunnen. De fietsen worden opgeknapt door WerkPro en verspreidt door Stichting Leergeld. Vorige maand maakte het duo bekend dat het doel van 500 kinderfietsen is gehaald. Op het schoolplein in Selwerd maakt het stel bekend hoeveel kinderfietsen er exact zijn gedoneerd.

Doneren nog steeds mogelijk
Omdat er nog steeds vraag is naar kinderfietsen blijft doneren mogelijk. Heb je nog een kinderfiets over en wil je daar een ander kind blij mee maken? Kijk dan op www.fietsenvoorkinderfietsen.nl of kijk op de website van Stallingen.