Maatschappelijke opvang in Groningen en Assen
Maatschappelijke opvang en dagbesteding
Bij WerkPro vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Voor een bepaalde groep is die stap nog groter, bijvoorbeeld mensen die dak- of thuisloos zijn, of een verslaving hebben. Daarvoor is er maatschappelijke opvang. Mensen kunnen ergens naartoe, zijn bezig en doen op die manier (weer) mee. Ze hebben invulling voor hun dag en brengen die tijd niet meer op straat door.
We vangen mensen op in de gemeente Groningen en Assen. WerkPro biedt alleen dagopvang en dagbesteding. We werken wel nauw samen met organisaties die nachtopvang bieden.
Voor wie is de maatschappelijke opvang van WerkPro bedoeld?
Mensen met een of meer problemen die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving. Bijvoorbeeld mensen met ernstige verslavingsproblematiek of psychische problemen. In sommige gevallen gaat het om mensen zonder onderdak.
Het Twaalfde Huis
Groningen
Het Twaalfde Huis biedt dagbesteding en begeleiding aan mensen met langdurige verslavingsproblematiek. De meeste deelnemers zijn polygebruikers, hebben problemen op meerdere gebieden, waar zij niet op eigen kracht uitkomen. De wereld van de deelnemers is klein en zij gedragen zich niet altijd aangepast. Structuur, duidelijkheid, aandacht en respect zijn de eerste ingang om met deze deelnemers in contact te komen.
Het Twaalfde Huis biedt werkzaamheden die de deelnemer naar draagkracht kan invullen. Een zinvolle dagbesteding bieden is ook een middel om in contact te komen. Werk geeft gevoel van eigenwaarde terug.
De deelnemers worden aangesproken op hun gedrag als dat nodig is. De nadruk ligt op stabilisering. Het belangrijkste is dat de deelnemer zoveel mogelijk de regie over diens eigen leven terugkrijgt.
Het Twaalfde Huis
Eemskanaal NZ 32a
9713 AB Groningen
050 5797 845
12ehuis@werkpro.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: 8.30 – 16.30 uur
Straatkrant De Riepe
Het maandelijkse straatmagazine voor Noord-Nederland, informeert lezers over onderwerpen die op straat leven. De Riepe – het Groningse woord voor stoep – probeert zo de kloof tussen dak- en thuislozen en andere burgers te verkleinen.
De Riepe is een initiatief van WerkPro. Bij het maken van de straatkrant spelen participatie en werkervaring een belangrijke rol.
Van de verkoopprijs van een straatkrant is 90 cent voor de verkoper, vaak dak- en thuislozen.
Uitgifte De Riepe
Eemskanaal NZ 32
9713 AB Groningen
(050) 579 1818
riepe@werkpro.nl
Openingstijden:
ma t/m vr: 8.30 – 16.30 uur
Aanmelden verkopers:
ma t/m vr: 9.00 – 12.00 uur
Contact opnemen met de redactie?
Studio Spinlink
redactiederiepe@werkpro.nl
Havenkade
Assen
Dagbesteding en begeleiding aan mensen met verslavingsproblematiek, dak- en thuislozen: Van zwerfjongeren tot 70+ deelnemers. Het is ook mogelijk om hier een taakstraf uit te voeren. De deelnemers hebben vaak op meer dan één gebied problemen en redden het dan niet om daar op eigen kracht uit te komen. Hun wereld is klein en het gedrag is niet altijd aangepast.
De Havenkade – zoals het project in Assen ook wel wordt genoemd – biedt werk dat naar eigen draagkracht mag worden ingevuld. Werk is een middel om in contact te komen, een zinvolle dag-invulling te bieden én het gevoel van eigenwaarde terug te krijgen. De deelnemers vinden steun bij elkaar en op de locatie wordt ook samen een warme maaltijd genuttigd.
Het werk
Er zijn verschillende afdelingen: de fietsenwerkplaats, de kopertafel, de keuken/kantine, de demontage-afdeling, de stickertafel, de productie-tafel, de houtwerkplaats en de tuin.
We bieden taken aan die bij de interesses en kwaliteiten van onze deelnemers passen.
Naast het werk verzorgen we af en toe ontspanningsactiviteiten. WerkPro Assen biedt aan de mensen die er werken structuur via dagbesteding en begeleiding.
Daarnaast stimuleren we het contact tussen de deelnemers, de medewerkers en stagiairs, zodat de doelgroep ervaart dat de wereld bestaat uit meer dan alleen verslaafde mensen.
WerkPro Assen
Havenkade 16
9403 AH Assen
(0592) 20 13 46
Samenwerkingspartners
WerkPro werkt veel samen met collega-instellingen. Momenteel is er een samenwerking met onder meer VNN, het Leger des Heils & Jongerenopvang, Werkplein Baanzicht, Vaart Welzijn, Actium, GGD, Reclassering, GGZ, Enter en het Jan Arendshuis. Deelnemers wonen bij ketenpartners, waar ze ook begeleiding krijgen, en worden voor dagbesteding naar de Havenkade doorverwezen.
Kommarin
Assen
Een opvang en inloopvoorziening voor iedereen zonder onderdak. Je bent ook welkom wanneer je op zoek bent naar sociaal contact of hulp nodig hebt. Dak- en thuislozen kunnen Kommarin opgeven als postadres. Post ophalen kan iedere werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij het loket van het Leger des Heils.
In de inloop is eten en drinken verkrijgbaar. Kommarin organiseert activiteiten zoals bijvoorbeeld een barbecue of een kerstmaaltijd voor alle bezoekers. Bezoekers kunnen gebruik maken van de douche en van de wasserij.
WerkPro beheert de dagopvang, het Leger des Heils de nachtopvang.
Nachtopvang
Er zijn 6 bedden beschikbaar. Een bed reserveren kan telefonisch tussen 9.15 en 9.30 bij het Leger des Heils via telefoon 088 065 61 01. Zonder reservering kan je ook aan de deur komen, maar dan heb je geen garantie dat er nog een bed beschikbaar is. Een overnachting kost rond de 5 euro. In de Kommarin is een douche en een wasserij.
Ondersteuning
Het Leger des Heils werkt in de Kommarin en is dagelijks aanwezig. Zij regelen zaken voor Assenaren die dak- of thuisloos zijn, zoals bijvoorbeeld een uitkering, ziektekostenverzekering of schuldsanering.
Kommarin
Havenkade 16
9403 AH Assen
0592-201346 (inloop)
088 065 61 01 (nachtopvang)
Openingstijden dagopvang:
ma t/m vr: 10.00 tot 15.00 uur
Openingstijden nachtopvang:
dagelijks geopend van 21.00 tot 9.00 uur
Stichting van de Straat
Groningen
Stichting Van de Straat is een samenwerkingsverband van lokale instanties die in de stad Groningen actief zijn op het gebied van de opvang van dak- en thuislozen: WerkPro, Open Hof, Leger des Heils en Wender.
De stichting heeft twee doelen:
- Imagoverbetering van de doelgroep t.o.v. de Groningse bevolking.
- Het organiseren van gezamenlijke activiteiten ten behoeve van de doelgroep.
De stichting is in 2000 opgericht en opereert vanuit een opvangperspectief, niet vanuit een hulpverleningsperspectief.
Stichting van de Straat
Schoolstraat 3
9712 JP Groningen
(050) 5991427